POPÜLER MÜZİK UYGULAMALARI

Bu yazımda popüler Stream Müzik Uygulamaları ve sunmuş oldukları ses kaliteleri hakkında bir karşılaştırma yapıcam. Yazımda yer alan tüm platformları (Tidal hariç) belli dönemlerde deneyimlemiş biri olarak da uygulamalarına dair fikirlerimi paylaşıyor olacağım.

Öncelikle sırf kapladığı alan daha fazla diyerek kalite ölçümlemesi yapmak yanlış oluyor. Apple ve Windows platformlarında yer alan aynı dosyaların farklı boyutta yer kaplamısında olduğu gibi Mp3 ve AAC kodlamalarının farklı yapısı nedeniyle 256 Kbps AAC bir dosyayı 320 Kbps Mp3 dosya ile aynı görebiliriz. Bununla birlikte platformların sunmuş oldukları codec ve buna bağlı çözünürlükler aynı olsa dahi ses dosyalarının platformun standardına bağlı LUFS değerlerinden kaynaklı ses düzeylerinde farklılıklar meydana gelmekte.

Başlıklar altında müzik uygulamaları hakkında kısaca yorum ve bilgilerimi paylaşıcam. Umarım sizlere iyi bir fikir sunabilirim. Kullanmakta oldukları en yüksek ses değerleri için yazı sonunda bulunan tabloyu inceleyebilirsiniz.

Bunun dışında ücretsiz müzik sunan diğer uygulamalar için inceleyebilirsiniz. TIKLAYINIZ

SPOTİFY

listening to music on a smartphone

Müzik uygulamaları arasında istisnasız en yaygın kullanılanı diyebilirim. Aynı zamanda rakipleri arasında arayüzünü en sevdiğim ve en kullanışlı bulduğum uygulama. Uzun süreler kullandım ve hala çoğu playlistim bu platformda bulunuyor. iOS kullanıcısı olarak Apple Music’e geçmeyi daha uygun buldum fakat yinede aklımın bir köşesinde yine bu platform yatıyor.

Tek eksik yanı kayıpsız ses sunmaması. Sadece sıkıştırılmış ses formatıyla hizmet vermekte. En sevdiğim kısmı çevremdeki insanların çoğunun Spotify kullanıcısı olmasıydı. Bu sayede kolaylıkla şarkı paylaşımı ve ortak liste kullanımı yapabiliyordum. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

APPLE MUSİC

Bilirsiniz ki konu yazılım olunca genel olarak akla gelen ilk isim Apple oluyor. Burada da benzer şekilde müzik uygulamaları arasında en yüksek ses çözünürlüğünü sunan Stream Müzik platformu yine kendileri. Tabi ki bu kaliteyi deneyimleyebilmek için yüksek bütçeli Hi-Fi sistemlere ihtiyacınız var. İşin bu kısmındaki Hi-Fi kurulum ve kullanımı için gerekenler hayli karışık detaylar içeriyor. Hiç kafa şişirmeden basitçe söylemek gerekirse öyle gidip Airpods ya da Beats kulaklık aldık diye bu çözünürlükleri dinleyemiyoruz.

Apple’ın sitesinde yer alan ve dikkat edilmesi gereken bir açıklama. AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, AirPods (3. nesil) ve Beats kablosuz kulaklıklarda, mükemmel ses kalitesi sağlamak için Apple AAC Bluetooth Kodlayıcı/Kod Çözücü kullanılmaktadır. Ancak Bluetooth bağlantılarında kayıpsız özelliği kullanılamaz.Burada bahsedilen AAC kodlamasıyla sunulan ses çözünürlüğü 256 Kbps oluyor.

Spotify, Deezer, Tidal ve Fizy 320 kbps Mp3 uzantısını kullanırken Apple, SoundCloud ve YouTube Music kanadı 256 Kbps AAC codec’ini kullanıyor. Hal böyle olunca Bluetooth kulaklık kullanıcıları için alabilecekleri ses kalitesi bahsi geçen platformların hepsinde benzer şekilde oluyor. Fakat bilgisayar sistemiyle ya da Hi-Fi bir sistemde kullanılması halinde bu durum değişiyor. Apple’ın sunmuş olduğu kayıpsız (ALAC) 24 Bit/192 Khz çözünürlüğü odyofillere hitap etmekte.

Tüm bunların dışında 2021 sonrasında Uzamsal Ses (Dolby Atmos) desteği eklenmesi de hayli etkileyici bir zenginlik olmuş. Bunun hakkında detaylı bilgileri almak için BURAYA TIKLAYARAK Ufuk Önen’in ilgili yazısına ulaşabilirsiniz. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

DEEZER

silver lg android smartphone turned on

Kısa bir dönem kullandığım platform ses deneyimi olarak oldukça tatmin ediciydi. Buna karşın playerde şarkı yüklenirken henüz yüklenmemiş kısımlara şarkının ilerletilememesi ve uygulama arayüzünün kullanışsızlığı gibi durumlar sebebiyle benim açımdan vasat olduğunu söylemeden geçemiycem. Cidden en iyi kaliteleri dahi sunmuş olsa, sırf şu kullanışsızlığı sebebiyle yine uzak dururum. Belki ileriki dönemlerde kullanım açısından önemli iyileştirmelerde bulunulursa tekrardan değerlendirebilirim. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

FİZY

Uygulamalar arasında genç olması ve eksiklerine karşın başarılı olduğunu düşündüğüm uygulama. Özellikle Turkcell reklamlarında çokça karşımıza çıkmakta. Turkcell kullancısı olmamdan dolayı bir dönem oldukça uygun bir fiyata deneme fırsatım olmuştu. Genel olarak üyelik paketleri de diğer platformlardan daha uygun ve ses deneyimi tatmin ediciydi. Rakiplerine göre daha az kullanıcısı olmakla birlikte yapı olarak zayıf kalıyor.

Deneyimlerimden edindiğim izlenim Müzik Kütüphanesinin dar ve daha çok Türkiye kaynaklı oluşuydu. Daha doğrusu şöyle ki öne çıkan ve reklam edilen müziklerin çoğu Türkçeydi. Bununla birlikte arayıpta platformda bulamadığım bazı yabancı şarkıların oluşu da beni hayli şaşırtmıştı. Oysa aynı şarkıları Deezer ve Spotify ‘de bulabiliyordum. Yinede eksiklerinin giderilmesi halinde bir gün tekrar tercih etmeyi umuyorum. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

TİDAL

Yazımda belirtmiş olduğum müzik uygulamaları arasında deneyimleyemediğim tek platform. Popülerliğini kayıtların kaynağından yayın sunmayı vadeden ve aynı zamanda firmanın sahibi olan Amerikalı rapçi Jay-Z ‘ye borçlu. Yurtdışında kullanımının hayli yaygın olduğunu duymuştum. Uygulama arayüzünün Türkçe dil desteği olmaması sebebiyle benim açımdan gözüme pek kullanışlı görünmedi.

Tıpkı Apple Müzik gibi 24 Bit/192.000 Khz çözünürlüğünü sunabiliyor. Piyasaya sürmüş olduğu yeni MQA (Master Quality Authenticated) codec’i sayesinde mükemmelliyetçi bir ses deneyimi sunduğundan bahsediliyor. Odyofil odaklı olduğunu düşündüğüm firma, kullanmakta olduğu bu yeni codec sayesinde High Fidelity (Yüksek Sadakat) felsefesine bağlı kalmayı hedefliyor. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

Jay-Z

SOUNDCLOUD

Platformlar içinde dinleyici için tamamen ücretsiz sunulan tek uygulama olan SoundCloud çok işlevselli oluşu sayesinde diğer platformlardan ayrılıyor. Şöyleki, SoundCloud sadece dinleyiciler için değil aynı zamanda profesyonel ya da amatör olan tüm müzisyenler için ortak kullanılan bir mecra. Sahne kayıtlarından tutun da DJ Set’ler, stüdyo kayıtları, podcast ve her türlü basit ses kayıtları rahatlıkla paylaşabilmekte. Diğer platformlardaki gibi Dijital Müzik Dağıtım şirketlerine ihtiyacınız olmadan, sadece üyelik açarak dilediğiniz çalışmayı direkt olarak yükleyebilirsiniz.

Çoğunlukla DJ’ler tarafından setlerinin yüklenmesinde tercih ediliyor. Buradaki sebep DJ Setlerin çoğunlukla uzun sürelerde oluşu ve platformun bu uzunluktaki ses dosyalarının reklam olmaksızın dinlenebilmesine imkan vermesidir.

Kendinize ait bir profiliniz oluyor. Şarkıları, tıpkı kendi Facebook sayfanızda paylaşır gibi Replace ederek paylaşabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde beğen butonu ve yorum kısmıda mevcut. Bunlara ek olarak ücretli versiyonlarıyla, yüklemiş olduğunuz şarkılarınıza Online Mastering yapabilir veya şarkılarınızın dağıtılması için dağıtıcı platform olarak da kullanabilirsiniz.

Uygulaması ve Web Player’i gayet kullanışlı. Sadece verebileceğim tek eksi puanı, bazen yapılan arama sonuçlarında tam olarak istenilen dosyayı bulamamak olabilir. Öyleki ben de bu platformun kullanıcılarından olarak bazı kendi parçalarımı zor bela arayarak buluyorum 🙂

Diğer platformlarda bulamayacağınız kimi amatör sanatçıları burada bulabilirsiniz. Kullanın, kullandırttırın. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

YOUTUBE MUSİC

Müzik Platformları arasındaki en genç üyedir. Sadece 1 Aylık ücretsiz sunulmuş olan deneme üyeliğini test etmiştim. Uygulaması ve arayüzü gayet başarılıydı. YouTube’nin ne kadar aktif kullanıldığını göz önünde bulundurduğumuzda, reklamsız video izlenebilmesi ve uygulamanın telefon arka planındayken çalışabilmesi nedeniyle iyi bir seçenek durumunda.

Denediğim dönem Spotify üyeliğim vardı ve karşılaştırabilmem mümkün olmuştu. Samsung Galaxy Buds ve Sennheiser CX 400BT modellerinde deneyimlemiş olduğum karşılaştırmada benim için kazanan Spotify’dı.

Evinde Home Stüdyo kurulumuna sahip biri olarak ses kalitesinde kayıpsız seçeneği sunulmadığı ve temelde bir video platformundan türemiş olduğu için tercih etmedim. Kulaklıkla müzik dinleyecek olanlar için iyi bir seçenek olabilir. UYGULAMA İÇİN TIKLAYIN

SIKIŞTIRILMIŞKAYIPSIZLUFS
İTUNESAAC 256 Kbps24 Bit / 192.000 Hz ALAC– 16
TİDALAAC 160 Kbps24 Bit / 192.000 Hz MQA– 14
DEEZERMp3 320 Kbps16 Bit / 44.100 Hz FLAC– 14 to – 16
SOUNDCLOUDAAC 256 Kbps16 Bit / 48.000 Hz FLAC / WAW– 8 to – 13
SPOTİFYMp3 320 Kbps– 14
FİZYMp3 320 Kbps???
YOUTUBE MUSİCAAC 256 Kbps– 13 to – 15
CDMp3 320 Kbps16 Bit / 44.100 Hz WAW– 9
Karşılaştırma Listesi

“POPÜLER MÜZİK UYGULAMALARI” için 2 yorum

  1. Geri bildirim: 192.000 kHz Nedir? - Onur Bor

  2. Geri bildirim: 192.000 Hz Nedir? - Onur Bor

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir