Ses kayıtları, DJ’lik veya DAW tabanlı çalışmalar gibi müziğin üretim kısmıyla ilgileniyorsanız , belli başlı bilgi ve ekipmanlara sahip olmanız gerekir. Bunların en başında ses kartı ve mikrofon gelir.Gereksinimden kısaca şu şekilde bahsedebiliriz; “Eğer bir şeyi kaydetmek veya canlı aktarabilmeyi düşünüyorsanız, elinizdeki en basit telefonda dahi belli bir teknoloji ve donanım bulunması şarttır.” Bu yazıda, uygulama alanlarına göre ses kartı çeşitleri hakkında kısa bilgilere yer vereceğim.
Siz ne denli kaliteli bir ses, ne denli hızlı tepkimeler ve düşük gecikmeli duyumlar istiyorsanız, aynı oranda elinizdeki donanımları geliştirmek durumundasınız. Basit bir telefonla ses kaydı alabileceğiniz gibi yeni nesil akıllı telefonlara entegre edilebilen mikrofonlarlada kayıt alabilirsiniz. Aynı şekilde bilgisayar ya da telefon farketmeksizin internet üzerinden yaptığınız bir görüşme için kullanacağınız mikrofon sayesinde Stüdyo / Radyo kalitelerinde ses aktarımı da sağlayabilirsiniz. Yani burada bahsedilen aslında işin niteliğinden başka bir şey değildir. Yapılacak işe uygun tipteki ses kartını tercih etmeliyiz.
Ses kartları daha çok stüdyo tabanlı kayıt ve kameralar için kullanılırken karşımıza çıkmaktadırlar. Bununla beraber ihtiyaca göre farklı kullanım alanlarıda bulunmaktadır. Akıllı telefonla yapılan canlı yayınlar ya da DJ Setup / Launchpad gibi performans gerektiren cihazlarla kullanılabilen ses kartı çeşitleri de mevcuttur.
En basit kayıtlardan en iyi performanslara kadar her işte iyi bir sese ulaşabilmek, yapılan işin temel ihtiyacıdır. Bu yüzden ses kartlarını, sonsuz gelişime açık olan ses aktarımı kavramının kalbi olarak nitelendirebiliriz. Kullanım alanları fazla olmakla birlikte yaratıcılığımızla orantılı olarak daha da çeşitlendirilebilmesi mümkündür. Misal ben eski ses kartımı mikser olarak kullanırken, Mobil Bir Ses Kartı vasıtasıyla da canlı yayınlar yapabiliyorum. Kullanım alanlarıyla ilgili aşağıdaki gibi sınıflandırma yapabiliriz;
Stüdyo Ses Kartı
Temelde müzisyenlerin tercihi olan bu cihazlar, yüksek ses çözünürlüğü ve bit derinliğine sahiptirler. Bu özellikler tercih edilen cihaza göre farklılık gösterir. Hemen hemen hepsi tarafından 24 Bit / 44.100 khz çözünürlük desteklenmektedir. Bu sebeple düşük bütçeli olanları dahi amatör müzisyenler için idealdir.
- Condenser mikrofonların çalışabilmesi için ihtiyaç olunan +48 Phantom Power özelliğini barındırırlar. Bazılarında Combo Jack olarak bilinen girişler bulunmaktadır. Bu girişlerin özelliği TS/TRS ve XLR tipteki jaklarla uygun kullanılabilmeleridir.
- Kanal sayıları seçilen ürüne göre değişkendir. Kimisinde tek bir enstrüman kaydedebilirken, kimisinde bütün bir davul seti ayrı ayrı kanallarda kaydedebilirsiniz.
- Tercih edilen cihaza göre bilgisayar ya da adaptörden güç alabilmektedirler.
- USB, Thunderbolt, Firewire veya PCI bağlantıya sahip olabilirler.
- Örnek olarak; Presonus Studio 24c, Focusrite Scarlett Solo, RME Fireface 802, UAD Apollo Twin
DJ Ses Kartı
Çoğunlukla RCA konnektörünü bulunduran bu kartlar genel olarak USB bağlantıya sahiptirler. Temelde kullanım amaçları Dj Setuplarında kullanılan Player, Turntable, Pikap gibi birbirinden bağımsız cihazların sinyallerini farklı kanallarda ve bozulma olmadan karıştırabilmeleridir.
Örnek olarak; Native Instruments Traktor Audio A6, Pioneer Dj Launch Interface 2, Rane SL4
Mobil Cihazlar İçin Ses Kartı
Bağlantı sağlayacakları ürün tipi için farklı özellikler taşıyarak buna göre üretilirler. Kanal kayıt özelliği taşıyanlarının olduğu gibi sadece stream yayınlarına ses aktarımı sağlayanları da mevcuttur.
Örnek olarak; Roland Go Mixer, İRig HD2, NI Traktor Audio 2, Line 6 Sonicport Mobile, Rode Al-1
DSLR Kameralar İçin Ses Kayıt Cihazları
Video klip çekimlerinde kullanılan DSLR cihazlar için üretilmişlerdir. Alabildikleri kaliteli sesi, çekimlerin yapıldığı esnada doğrudan video üzerine kaydedebilir veya sesi sonradan işlemeyebilmek için harici kayıtlar alabilirler. Kanal kaydı alabilmeleri sayesinde, cihaza bağlanan mikrofonların kayıtlarını karıştırmadan ayrı ayrı tutabilirler. Böylelikle seslerin projede karışmadan işlenebilmesi mümkün hale gelir.
Örnek olarak; Zoom H6, Tascam DR-70D, Tascam DR-22WL
Video Kayıtlarında Ses Kaydı İçin Wireless Çözümleri
Düşük çevre gürültüsü ve ses kalitesi sağlarlar. DSLR Kameralarda kullanılan yüksek bütçeli ses kayıt cihazlarının aksine, basit kullanımları sayesinde tüm cihazlara Aux girişiyle bağlanabilirler. Bununla beraber 3,5mm jak girişi sayesinde yaka mikrofonlarıyla da kullanılabilirler.
Örnek; Rode Wireless Go, Sony TX800, Boya BY-WM4
Ses mühendisleri ya da müziğin farklı dallarında eğitimlerini tamamlamış saygı değer hocalarım gibi profesyonel olmadığımdan, kayıt teknolojileriyle ilgilendiğim süre içerisinde edindiğim bilgileri “Okullu Değil, Alaylı Olarak” kaleme alıyorum.
Geri bildirim: Firewire Tip Bağlantı Nedir?