STÜDYO KAYDI İÇİN VİDEO KAYNAK ÖNERİLERİM

Ses kayıt teknolojileri ve müzikle yakından ilgilenen birisi olarak dönem dönem kaynak araştırmalarında bulundum. Kendim için doğru bulduğum bu kaynakları sizlerle de paylaşarak daha net ve hızlı bir hedef belirlemenize yardımcı olmayı amaçlıyorum. Bu yazımda, stüdyo kaydı için izine rastladığım, ilgimi çekmiş video kaynaklar hakkında paylaşımda bulunacağım.

studio, microphone, vocal microphone-1002961.jpg

Öncelikle artık hepimizin bildiği üzere daha önceki zamanlara göre neredeyse hemen her bilgiye çok hızlı ulaşabiliyoruz. Bunun yanı sıra birçoğumuz, çokça bilgiyi hızlı tüketme çabası içinde. Doğru bilgiyi ararken zaman zaman odağımızı ve motivasyonumuzu kaybedebiliyoruz. Bu sebeple doğru kaynağa ulaştıracak tavsiyelerin önemli olduğunu düşünüyorum.

Hızlı tüketim isteği öyle boyutlara vardı ki artık videolar bile hızı arttırılmış şekilde bir an önce bitirilmeye çalışılıyor. Öyle ki bu hız arayışını sofralarına yansıtanları da görmek mümkün. “Acaba yediği yemekten tat alıyor mu bu insanlar” diye düşünüyorum bazen.

Muhakkak bu alanda çokça uzman ve profesyonel insan vardır ancak daha çok sosyal medyada öne çıkan isimlere denk gelebiliyoruz. Ulaşmış olduğum ve kendimce tercih ettiğim kaynakları sizler için aşağıda ayırarak ilgili bağlantılarını yanlarına iliştiriyorum.

music, producer, studio-4507817.jpg

Barış Demirel / Udemy

Barış hoca yaptığı Udemy ders serisinde müzik üretimi ve işlenmesi sırasındaki tüm konuları baştan sona eksiksiz olarak anlatıyor. İleri düzey mix teknikleri gibi spesifik konular içinde yer almıyor fakat buna ihtiyaç da duymuyorsunuz. Şöyleki normal zamanda yapmaya çalıştığımız projelerdeki eksiklerimizi bu programda çok güzel görüyoruz. Bir çalışma planı ve düzenli çalışmayla birlikte eksiksiz bir proje oluşturmamıza yardımcı oluyor. Öncelik bilgi, planlama ve disiplin diyor.

  • Apple / Logic Pro üzerinden anlatım yapıyor.
  • Eğitim Seti.

Emrah Çelik / YouTube

Severek takip ettiğim, instagram üzerinden de güzel bilgiler paylaşan emektar abimiz. Zaman zaman anlatımına ihtiyaç duyduğum konuları açar bakarım. Müzik üretimindeki net ve basit tavrıyla odağınızı sadece yapılan işe yöneltmesi yönünden çok başarılı. Anlamayanlar için dalgacı mizacıyla gerçekten hızlı bir öğrenim sağladığını düşünüyorum. Müzik işini olması gerekenden daha zor durumda görmeye/göstermeye çalışan kahramanların korkulu rüyası bir anti kahramana benzetiyorum kendisini. Aynı zamanda Mixyap Akademinin kurucusudur. Forum sitesinde güzel içerikler paylaşılmakta. Ziyaret etmenizi öneririm.

  • Presonus / Studio One üzerinden anlatım yapıyor.
  • Daha çok bilgisayar tabanlı müziklerle ilgilendiğini gördüm.
  • İleri düzey mixing ve mastering tekniklerine yer veriyor.
  • Sosyal medya hesaplarında oldukça aktif.

Eser Karaca / FaceBook

Facebook şeklinde yazınca şaşırmış olabilirsiniz. Sevgili Eser abimle, eski referans monitörlerim olan Tannoy 802 Reveal çiftimi satarken tanışmıştık 🙂 Kendisi tam anlamıyla bir ses tasarımcısı. Hatta doğrudan söylemem gerekir ki üst düzey bir ses mühendisi. Bunu, kendisiyle sohbet imkanınız olmasa dahi yazdığı makaleleri okuduğunuzda görebilirsiniz.

Facebook’ta çok aktif olan “Production Tips” isimli bir grubu var. Mix & Mastering konularından ayrı olarak daha çok program ve donanımlara dair paylaşımlar oluyor. Farklı konularda, farklı çalışma prensipleri, donanım ve yazılım gibi hemen her konuda aşırı detaylı içerikler üretiyor. Konu içerikleri beni çokça aştığı için sadece merak ederek bilgi edinme amaçlı yazılarını okuyorum. Yorumlarını çok değerli buluyor ve aktif olarak takip ediyorum. Sayfasını takip etmenizi şiddetle öneririm.

Son olarak birde Facebook sayfası önereceğim;“Recording & Mixing & Mastering Eğitim”. Burada da yine Eser Karaca ve Emrah Çelik gibi hemen her uzmanın bilgi paylaşımlarından faydalanabilirsiniz.

ai generated, music producer, studio-8352992.jpg

Ufuk Bulut / YouTube

Önceleri çok takip ettiğim ve hala bazı durumlarda fikrine ihtiyaç duyduğum konularda anlatımlarını incelediğim abimiz. Metal müzik ve bateri alanlarına hakim olduğu gibi bir çok türde çalışmalar yapıyor. Anlatımlarını göz atmanızı tavsiye ederim. 

  • Steinberg / Cubase ağırlıklı olmak üzere Studio One anlatımları da bulunuyor.
  • Kayıt ve stüdyoya dair hemen her konuda anlatımları var.
  • Sosyal hesaplarından takipçileriyle düzenli olarak etkileşim halinde.

Serdar Seçme / Udemy

Videolarına biraz geç denk geldiğimi düşündüğüm, bana özellikle Bağlama ve Gitar kayıtlarıyla ilgili önemli bilgiler katmış olan abimiz. Enstrüman kayıtlarıyla ilgilenenler için aranje konusunda faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle bu konudaki mikslerle ilgilendiğimden anlatımlarından çokça yararlanıyorum. Udemy eğitim seti oldukça güzel ve sıralı işlenmiş. Bu eğitim setinde yer alan videoların bir kısmını YouTube üzerinden de yayınlamış. YouTube videolarını inceleyin. Anlatım tarzını beğenmeniz halinde benim gibi Udemy’den eğitim setini edinebilirsiniz.

  • Presonus / Studio One üzerinden anlatım yapıyor.
  • Eğitim Seti

Arda Yiğit / YouTube

Logic Pro eğitimlerini araştırırken denk geldim kendisine. Elektronik tabanlı müziklerle uğraştığını fark ettim. Logic konusunda tıpkı Barış Demirel gibi güncel ve kapsamlı bir eğitim setine sahip olup tüm bu seti YouTube kanalı üzerinden yayınlamış olması büyük bir artı. Temel farkları olarak anlatım tarzları ve konu içerikleri diyebilirim. Arda Yiğit baştan sona tam bir Logic Pro Eğitim Seti sunarken, Barış Demirel programla birlikte müzik üretimi için okul misali bir eğitim seti sunuyordu. İki seti de çok başarılı buldum. Tercih olarak her ikisinden de faydalanabilirsiniz.

  • Steinberg / Logic Pro üzerinden anlatım yapıyor.
  • Eğitim Seti.

Erdem Eraslan / YouTube

Yine Logic Pro eğitimleriyle ilgili araştırma yaparken denk geldim Erdem hocaya. Kendisi bizlere sesini Almanya’dan ulaştırmakta. Anlatımlarında ağırlıklı olarak Türk Musikisi ve sazları öne çıkıyor. Türk enstrümanlarıyla ilgili Sample ve Synthesizer Packleri var. Bu anlamda kendine tarz yaklaşımları ve anlatımları bulunuyor. Videolarını izlerken ister istemez biraz hızlandırma gereği duydum yalan yok 🙂 Fakat içerik olarak gerçekten dolu dolu bir anlatım olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İlginizi çeken başlıklara göre konu içeriklerine bakmanızı tavsiye ederim.

old microphone, mic, audio-6279518.jpg

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir